Ne maradj le a JOY-NAPOKRÓL!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!
Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok
JOY-napok

A body positivity többé nem menő, de megsúgjuk, mi jön helyette: a mozgalom, ami örökre megváltoztathatja a nők életét

A body positivity többé nem menő, de megsúgjuk, mi jön helyette: a mozgalom, ami örökre megváltoztathatja a nők életét
A nap cikke

A demencia első jelei, melyek már 9 évvel korábban megmutatkoznak

Sokan nem is sejtik, de ezek mind a demencia kialakulásának korai előjelei lehetnek. Egy kutatás most alátámasztotta ezt.

Fitt

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

Szépség

Hogyan készítsd fel a bőrödet a nyári időszakra, ha pigmentfoltokra hajlamos?

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Kényelem és minőség a család minden tagjának - A Lasocki márka új kollekciója már elérhető a CCC-ben

Promóciók

Nyugtasd meg az érzékeny bőrödet és add meg neki a szükséges hidratálást!

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Promóciók

Várunk szeretettel a JOY-napok nyári kitelepülésén Budapesten, az ALLEE bevásárlóközpontban!

Olvasd el!

Harry herceg egy karkötővel üzent Vilmosnak? Az elemzők szerint szívszorító jelentése van az ékszernek

Bár Harry az elmúlt években többször is nyilvánosan kritizálta a bátyját, a jelek szerint a herceg igazából nagyon hiányolja a testvérét, és ezt nem fél jelezni sem neki.

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 17.: a Szüzek drága tanulópénzt fizetnek egy bizonyos ügyben, a Skorpiók által befektetett energiák bőséggel megtérülnek

A hét utolsó napján is izgalmak várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Mindenki Jennifer Lopez és Ben Affleck válásáról beszél: a színész már el is költözött a közös álomotthonból

Lassan két hónapja, hogy nem láttuk őket együtt, sőt Ben Affleck már nem lakik a közös álomotthonukban.

Olvasd el!

A kor nem akadály! 10 magyar sztár, aki nála sokkal fiatalabb ember mellett találta meg a boldogságot

A szerelemnek nem szabhatunk a határt. Egyszerűen csak megtörténik, méghozzá akkor és ott, ahol épp nem is számítanánk rá.

Olvasd el!

4 csinos és kényelmes cipő, amit az irodába is felvehetsz tavasszal és nyáron

Ha te is csinos cipellőkre vágysz, a legjobb helyen jársz!

Facebook
Twitter
Pinterest
Ne szeresd és ne utáld, csak légy büszke arra, amire képes – hirdetik a body neutrality, vagyis a testsemlegesség hívői. De hogyan jutottunk idáig, és miért jó ez nekünk? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Az alfánál (2010 után születettek) idősebb generációk képviselőinek emlékeiben még élénken él a pillanat, amikor regisztráltak életük első közösségimédia-platformjára, ami után nem volt megállás. Sem a fejlesztéseket illetően – 2002-ben még az iWiW-en posztoltunk, 2003-ban már a Myspace volt a meghatározó, mígnem 2004-ben beköszöntött a Facebook-éra –, sem pedig az egyre nagyobb tömegek csatlakozását tekintve. Mindenki a globális klub részese akart lenni, ami nemcsak az összetartozás élményével gazdagította az életünket, de a testképre gyakorolt negatív hatásával is beírta magát a történelembe. Számos kutatás született a témában, ami szerint a közösségi média nagy részben felelős az étkezési zavarok kialakulásáért. 2015-ben 67, a témában készült tanulmány összegzéséből kiderült, hogy az internet, különösen a megjelenésre fókuszáló közösségi média használata és a testképzavarok összefüggnek – a legsebezhetőbbek pedig a tinédzserek.

Persze nemcsak a neten látható túlfilterezett arcok és testek miatt kergetnek sokan hamis és elérhetetlen szépségideálokat, hanem a filmek, a videóklipek, a reklámok és a kifutókon látottak miatt is. A 2001-es Nagyon nagy Ő című film például látszólag azt az üzenetet közvetítette, hogy a belső érték fontosabb a külsőnél, Jack Black figurája mégis csak akkor tudott beleszeretni a Gwyneth Paltrow alakította Rosie-ba, amikor vékonynak látta a nőt. Ráadásul több olyan jelenet is volt a filmben, ami azt sugallta: a túlsúlyos emberek viccesek, rendben van, ha kinevetjük őket. A színésznő csak évekkel később, egy 2020-as interjújában árulta el, hogy maga a forgatás is szörnyű élmény volt, ugyanis amikor a túlsúlyos jelmezt viselve közlekedett az emberek között, szinte senki nem volt hajlandó a szemébe nézni. Az ennél is híresebb, 2004-ben bemutatott Bajos csajok is hagy némi kívánnivalót maga után. Bár a főszereplői mind vékony testalkatú lányok voltak, a film egy pontján mégis széles csípőkre, férfias vállakra panaszkodnak. Az ilyen műsorok üzenetei, a netes anorexiafórumok, a hirtelen elterjedő „beach bodyt” ígérő sztárdiéták észrevétlenül kódolták belénk az egészségtelen testképet és a hamis narratívát arról, hogyan is kellene pontosan kinéznie annak, aki szép.

Mi a helyzet ma?

Ha a tükör előtt állok, mindig behúzok magamon valamit vagy oldalra fordulok. Nem állhatok csak úgy ott. Miért tenném azt? Ijesztő lenne. A probléma az, hogy a nők agyát átmosták, hogy gyűlöljék a testüket. Minden, ami körülvesz, arra emlékeztet minket, hogy mennyire tökéletlenek vagyunk, és nincs minden rendben velünk. Talán a legnehezebb dolog, amit valaha tennem kellett, az volt, hogy nyugodtan álltam és ítélkezés nélkül néztem a testemre.

- meséli Emma Thompson 2022-ben a legújabb filmje, a Good Luck to You, Leo Grande című film sajtótájékoztatóján

Bár a sztár szerint a nők nagy része még mindig így gondol a testére, a 2000-es évek óta több erőfeszítésnek is szemtanúja lehettünk, ami szembement a „tökéletes” testképpel. Az Unilever már 2004-ben felismerte, hogy változásra van szükség, az akkori piackutatásuk eredménye pedig megerősítette mindezt: a nők csupán 4%-a vallotta magát szépnek. Mindezen a Dove-kampánnyal igyekeztek változtatni, „Légy valódi!” címszó alatt vonultattak fel hús-vér nőket alsóneműben, ezzel is rombolva az elfogadott normát. Ezt követően egyre több kampány készült olyan nők főszereplésével, akik a szépségideálon kívül rekedtek, míg néhány éve be nem robbant a köztudatba a „body positivity” mozgalom. Olyan világhírű modellek lettek a testpozitív szemlélet nagykövetei, mint Ashley Graham és Tess Holiday, a márkák pedig kénytelenek voltak belátni, hogy minden testalkatnak helye van az óriásplakátokon, arról nem is beszélve, hogy a divat is inkluzívabb lett.

A pozitív szemlélettől a semlegességig

A body positivityvel tehát óriási lépést tettünk az önelfogadás felé, ám sokak szerint ez is lehet túlzó, drasztikus, ugyanis alaptétele szerint mindig elégedettnek kell lenned a testeddel, amiben élsz, vagyis az elégedetlenség nem elfogadott. Katie Budenberg diétaellenes aktivista szerint a testpozitivitás így toxikus céllá válhat, ráadásul, ha nem vagy elég pozitív magaddal kapcsolatban a nap minden percében, az stresszt okozhat benned. Erre már egy 2009-es kanadai kutatás is rámutatott: a pozitív megerősítés csak abban az esetben működik, ha el is hiszed, amit állítasz, ellenkező esetben a tudatalattid elutasítja az optimista mantráidat, amik ebben az esetben feszültséget okoznak benned.

A pozitív szemlélet mellékágaként jött létre a testsemlegesség mozgalma, ami 2015-ben tűnt fel, és Anne Poirier fitneszoktató nevéhez fűződik. Anne szerette volna, ha az emberek felismerik, hogy a testük állandó szeretete nem mindig reális cél. Szerinte inkább úgy kellene tekinteni rá, mint egy eszközre, ami segíthet abban, hogy mozogni tudj a világban, ezért egyáltalán nem kell azzal foglalkoznod, hogy az éppen jól vagy rosszul néz ki, egyszerűen csak tudatosítanod kellene, hogy van. A testsemlegesség hirdetői szerint sokkal több időd marad minden másra, ha nem kattogsz folyamatosan a külsődön, arról nem is beszélve, hogy nagy mentális erőfeszítéstől kíméled meg ezáltal magad. Az utóbbi években olyan hírességek is beálltak a mozgalom mögé, mint Taylor Swift és Jameela Jamil.

A testpozitivitás nem nekem való, ez inkább olyan nők számára ideális, akiket a méreteik miatt diszkriminálnak. Én karcsú vagyok, nem érzem a kirekesztést. Sokkal inkább hiszen abban, hogy nem gondolok a testemre, és mivel nem üldöznek a méreteim miatt, ezt meg is tehetem.

- mondta Jameela korábban a The Daily Show-ban

Majd hozzátette, ez volt az egyetlen módja annak, hogy csillapítani tudja a testdiszmorfiás zavar tüneteit. A betegségben szenvedők ugyanis kórosan elégedetlenek bizonyos testrészeikkel, és gyakran nem létező hibáikon aggódnak, ami szorongással tölti el őket. A színésznő azt is elárulta, hogy csak reggel néz a tükörbe, amikor sminkeli magát, illetve este, amikor lemossa a sminkjét – ezt leszámítva nem foglalkozik a külsejével, és mindenki másnak is ezt ajánlja.

Hogyan lehetsz testsemleges?

Keress új példaképet!

Ausztrál és brit kutatók 2017-ben megállapították, hogy az Instagramot használó, különösen a vékony modellek és fitneszbloggerek bejegyzéseit követő egyéneknél megnövekszik a soványság iránti vágy. Épp ezért érdemes lehet kikövetned minden olyan fiókot, amitől egy kicsit is rosszul érzed magad a bőrödben, vagyis ami arra késztet, hogy a másik emberhez hasonlítsd önmagad. Helyettük keress új példaképeket: Jameela Jamil, de akár Katie Budenberg is jó kiindulópont lehet. „Senki sem tanított meg arra, hogyan kezeljem a változó testemet, csak arra, hogy vissza akarjam változtatni azt” - állítja az aktivista, aki @make_love_not_diets nevű Insta-fiókjával pont ebben próbál segíteni a követőinek, ahogy Stephanie Yeboah és Keah Brown is igyekszik a semlegesség felé terelni a netezőket.

Válts témát!

A testsemlegesség gyakorlása nehéz feladat egy olyan kultúrában, ahol még mindig nagyon fontos a fizikai megjelenés. Mindenesetre ez nem jelenti azt, hogy te magad ne változtathatnál a fókuszon. Mivel a semleges hozzáállás megpróbál elvonatkoztatni attól, hogyan is néz ki maga a test, amire csak eszközként tekint, a hétköznapi beszélgetéseidben is hasonlóképp kell, hogy szerepeljen. Vagyis, ha a barátnőd csak egy salátát rendel vacsorára, és megjegyzi, hogy még véletlenül sem akar felszedni egy kilót a szombati randija előtt, egyszerűen csak tereld el a szót. Helyezd a hangsúlyt a randira, kérdezz arról, hogy mik a pontos terveik, de még véletlenül se hozd szóba a súlyát.

Hallgass a testedre!

A body neutrality gyakorlói és hívői szerint az étkezési szokásokat és a sportolást is az határozza meg, amit a test „megkíván.” A szakértői úgy gondolják, hogy nincs szükség a kalóriák számlálására, kemény diétákra, elég, ha a megérzéseidre hallgatsz, és olyan ételeket eszel, amiket tényleg jó ízűen tudsz elfogyasztani. A fogyás helyett a célja az, hogy jól érezd magad a bőrödben, és egészséges légy. Épp ezért nem kell izomnövelő vagy karcsúsító edzésekben gondolkodnod, hanem olyan mozgásformát kell választanod, aminek gyakorlása közben feltöltődsz és lazítani tudsz.

Adj időt magadnak!

Maga a mozgalom is gyerekcipőben jár, így szakértők szerint saját magaddal is elnézőnek kell lenned, ha gyakorolni szeretnéd. Első körben meg kell szabadulnod az olyan külső tényezőktől, mint a társadalmi elvárások, hogy utána ne fordulhasson elő, hogy azon kapod magad: a tükörben méregeted a csípődet. Már az is sokat segíthet, ha kevesebbszer nézel tükörbe, és a szelfizést is a minimumra csökkented.

Pozitív hatások

Pszichológusok szerint a testsemlegesség mindfulnessre, vagyis tudatosságra tanít, azaz megakadályozza, hogy túl sokat agyalj a kinézeteden. Korábbi kutatások bizonyítják, hogy a tudatos lét csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert és az agyi funkciókat. Bobbi Wegner bostoni egészségpszichológus azt is megfigyelte, hogy a testsemlegesség csökkenti a szorongást, és boldogsághoz, jobb hangulathoz vezet.

Mit jelent?

Body positivity = a test elfogadására összpontosít mérettől, alaktól, bőrszíntől, nemtől, fizikai képességtől függetlenül. Megkérdőjelezi a modern szépségideált.

Body neutrality = semlegesen tekint a testre, nem várja el, hogy folyamatosan pozitív érzéseket táplálj iránta. Alapgondolata, hogy a súly, a megjelenés nem határozza meg az ember értékét. A testre mint eszközre tekint, ami arra szolgál, hogy az egyén jól érezze magát, és egészséges maradjon.

Ha olvasnál még a témában, akkor akkor katt a galériára!

Galéria / 7 kép

7 híres nő, aki bizonyította, hogy minden test bikinitest

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Fitt

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

Szépség

Hogyan készítsd fel a bőrödet a nyári időszakra, ha pigmentfoltokra hajlamos?

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Kényelem és minőség a család minden tagjának - A Lasocki márka új kollekciója már elérhető a CCC-ben

Promóciók

Nyugtasd meg az érzékeny bőrödet és add meg neki a szükséges hidratálást!

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Promóciók

Várunk szeretettel a JOY-napok nyári kitelepülésén Budapesten, az ALLEE bevásárlóközpontban!

Kép

6 tavaszi zöldség, ami képes felvenni a harcot a rák ellen: csodás hatásuk lehet, ha beépíted ezeket étrendedbe!

Már nem sokáig élvezhetjük a tavasz szépségeit, így érdemes még most jó sokat fogyasztani az idényzöldségekből. Az alábbiakban olyan tavaszi zöldségeket hoztunk, melyek nemcsak ízletesek és kiváló fogyókúrás alapanyagok, de bizony még rákellenesek is. Mutatjuk is, melyek ezek.

Kép

4 csillagjegy, aki hatalmas pénzözönre számíthat: váratlan jólét vár rájuk!

Azt mondják a pénz nem boldogít, de az biztos, hogy sok mindent tudunk vele megoldani az életünkben.

Kép

Mindenki Jennifer Lopez és Ben Affleck válásáról beszél: a színész már el is költözött a közös álomotthonból

Lassan két hónapja, hogy nem láttuk őket együtt, sőt Ben Affleck már nem lakik a közös álomotthonukban.

Kép

Ezen a napon lépnek félre a legtöbben - És nem véletlenül

Statisztikák felfedték, az év melyik szakában lépnek félre a legtöbben, és azt is, hogy általánosságban melyik napon történik a legtöbb megcsalás.