Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Hasi hízás, rossz alvás és ingerlékenység? A magas kortizolszint 13 árulkodó jele

Hasi hízás, rossz alvás és ingerlékenység? A magas kortizolszint 13 árulkodó jele
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek május 5-én véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

Hosszú és nehéz időszakot zárhat le 4 csillagjegy, ami pedig ezután következik, az több, mint csodálatos!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki meg fog gazdagodni a közeljövőben

Az asztrológusok szerint egy különösen varázslatos és szerencsés időszak előtt áll néhány csillagjegy!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 3.: a Rákokra hatalmas sikerélmény vár, a Mérlegek elbizonytalanodnak egy korábbi döntésük kapcsán

A hét utolsó munkanapján is izgalmas kalandok várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

7 undorító dolog, amit titokban minden nő csinál

Bár senkinek nem beszélünk ezekről a dolgokról, titokban mégis rendszeresen csináljuk nőként!

Olvasd el!

Megtudhatod, ki az őrangyalod a csillagjegyed szerint: ebben fog segíteni neked életed során

Tudtad, hogy személyes őrangyalod van? Az őrangyalok az égi segítőink, akik mindig a mellettünk állnak, védelmeznek és támogatnak minket az életünk során. És mostantól még könnyebb megtalálni a tiedet! A csillagjegyed alapján ugyanis felfedezheted, hogy ki az őrangyalod, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Olvasd el!

A D-vitamin-túladagolás veszélyei: sok egészségügyi problémát okozhat!

A D-vitamin elengedhetetlen a szervezetünk számára, de mint minden más tápanyag esetében, fontos odafigyelni a megfelelő adagolásra. Azonban kevesen gondolnák, hogy a D-vitamin túladagolása is veszélyes lehet. Ezért fontos tudni, hogy milyen tünetek utalhatnak arra, hogy esetleg túl sok D-vitamint szedünk, valamint hogyan lehet megelőzni a túladagolást.

Facebook
Twitter
Pinterest
A stressz és bizonyos háttérbetegségek növelhetik a kortizolszintet, ami számos tünetet okozhat, beleértve a súlygyarapodást, a pattanásokat és a fáradtságot.

Időről időre mindenkinél előfordul magas a kortizolszint, és ez a nap folyamán is folyamatosan változhat. Ez része a szervezet természetes válaszának a fenyegetettségre. De ha a szervezeted folyamatosan túl sok kortizolt termel, az általában egy mögöttes egészségügyi problémát jelez. Az orvosok a magas kortizolszintet gyakran a Cushing-szindrómával társítják, és hiperkortizolizmusnak is nevezhetik.

Mi az a kortizol?

A mellékvesék termelik ezt a szteroid hormont, de a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengely szabályozza, hogy a szervezet mennyit szabadít fel belőle. A legtöbb sejt a szervezetben kortizol receptorokkal rendelkezik. Számos funkciója van, mint például:

  • vércukorszint szabályozása
  • gyulladás csökkentése
  • anyagcsere szabályozása
  • memória megformálása

A kortizol fontos az egészség szempontjából, de túl sok belőle károsíthatja a szervezetet, és számos nem kívánt tünetet okozhat.

A magas kortizolszint okai

Az agy hipotalamusza kölcsönhatásba lép testünk különböző mirigyeivel, hogy szabályozza a hormonok szintjét. Ha a kortizolszint alacsony, a hipotalamusz felszabadítja a kortikotropin-felszabadító hormont (CRH), amely az agyalapi mirigy elülső részében az adrenokortikotrop hormon (ACTH) felszabadulását indítja el. Az ACTH ezután arra készteti a mellékvesét, hogy több kortizolt termeljen és szabadítson fel.

Különféle okai vannak annak, hogy a mellékvese túl sok kortizolt bocsáthat ki.

Stressz

A stressz jelek kombinációját váltja ki a szervezetben, mind a hormonokból, mind az idegekből. Ezek a jelek arra késztetik a mellékveséket, hogy hormonokat szabadítsanak fel, beleértve az adrenalint és a kortizolt. Az eredmény a megnövekedett pulzusszám és az energia a küzdj vagy menekülj válasz részeként. Ez a szervezet megoldása arra, hogy felkészítsük magunkat a potenciálisan veszélyes helyzetekre.

A kortizol segít korlátozni minden olyan funkciót, amely nem elengedhetetlen egy harcolj vagy menekülj helyzetben. Amint a fenyegetés elmúlik, a hormonok visszatérnek a szokásos szintjükre, ahogyan a testi funkciók is.

A stressz a magas kortizolszint egyik jellegzetes tünete oka.
forrás: Pexels/energepic.com
A stressz a magas kortizolszint egyik jellegzetes tünete oka.

De ha állandó stressz alatt vagy, ez a válasz nem mindig kapcsol ki. A kortizolnak és más stresszhormonoknak való hosszú távú expozíció negatívan befolyásolhatja a szervezet szinte összes folyamatát. Ez növelheti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a szívbetegség, a tüdőproblémák, az elhízás, a szorongás, a depresszió és még sok más.

Az agyalapi mirigy problémái

Az agyalapi mirigy az agy alján található. Néha „főmirigyként” hivatkoznak rá, mert felügyeli, és hormonok felszabadításával segít szabályozni is a szervezet számos funkcióját. Az agyalapi mirigy problémái miatt a hormonok alul- vagy túltermelődnek, beleértve az ACTH-t is, amely a mellékveséket több kortizol felszabadítására készteti.

Mellékvese daganatok

A mellékvesék a vesék felett helyezkednek el. A mellékvese daganatok lehetnek jóindulatúak (nem rákos) vagy rosszindulatúak (rákos), és méretük változó. Mindkét típus magas hormonszintet tud kiváltani, beleértve a kortizolt is. Ezenkívül, ha a daganat elég nagy ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a közeli szervekre, fájdalmat vagy teltségérzetet észlelhet az adott személy a hasában. A mellékvese daganatok általában jóindulatúak, és körülbelül 10 emberből 1-nél fordulnak elő.

A gyógyszerek mellékhatásai

Bizonyos gyógyszerek a kortizolszint emelkedését okozhatják. Egyes tanulmányok például megjegyzik, hogy összefüggés van az orális fogamzásgátlók és a vér kortizolszintje között.

Az asztma, ízületi gyulladás, bizonyos rákos megbetegedések és más állapotok kezelésére használt kortikoszteroid gyógyszerek szintén magas kortizolszintet okozhatnak, ha nagy dózisban vagy hosszú ideig szedik őket.

Fontos megjegyezni, hogy soha ne hagyd abba a szteroid gyógyszerek szedését anélkül, hogy fokozatosan csökkentenéd az adagot, vagy először beszélnél orvosoddal. A hirtelen leállítás alacsony kortizolszintet okozhat. Ez alacsony vérnyomást vagy vércukorszintet, kómát és akár halált is okozhat!

Galériánkban pedig mutatjuk, milyen tünetek utalnak magas kortizolszintre!

Galéria / 13 kép

A magas kortizolszint 13 árulkodó jele

Megnézem a galériát

Forrás

Az ÉVA Magazin írása

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

10 tejmentes, kalciumban gazdag étel, ami megelőzheti a csontritkulást

Lehet, hogy nem gondolsz sokat a csontjaidra, de általános egészséged fontos részét képezik. Mint egy ház alapja és kerete, a csontok az infrastruktúra kritikus részét képezik. Nem csak a végtagjaidat támogatják; lehetővé teszik a szabad mozgást és védik belső szerveket is.

Kép

A csillagjegyek élete hatalmas változást vesz májusban a kínai asztrológia szerint: ez vár rád a Föld-Kígyó havában!

Május a Föld-Kígyó hónapja 2024-ben a kínai asztrológia szerint! A Föld-Kígyó intelligens, mindenkivel barátságos és szórakoztató. Kiegyensúlyozott, alapos és bölcs, tanácsait általában érdemes megfogadni!

Kép

Híres színészek felfedték, kitől kapták életük legjobb filmes csókját

Nem véletlenül érezzük azt, hogy sok esetben nagyon jól működik a kémia két színész között a filmvásznon... Most néhány sztár elárulta, kitől kapta élete legjobb filmes csókját!

Kép

5 izgalmas dolog, amit már most tudunk a Bridgerton új évadáról

Ideje pezsgőt bontani, hiszen május 16-tól végre streamelhető A Bridgerton család harmadik évadjának első négy része a Netflixen, amiben Colin és Penelope szerelméé a főszerep!

Kép

Egy trükk, amivel könnyebben megtudhatod a pontos melltartó méretedet

Ha sokszor szenvedsz amiatt, mert soha nem jó méretű melltartót veszel magadnak, akkor nyugi, érkezik a segítség! Ezzel a trükkel ugyanis pillanatok alatt kiderítheted a pontos méretedet!

Kép

4 csillagjegy, akinek május 5-én véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

Hosszú és nehéz időszakot zárhat le 4 csillagjegy, ami pedig ezután következik, az több, mint csodálatos!